Professionalisering & communicatie

Een goed georganiseerde en daadkrachtige dienstverlening is essentieel om effectief te kunnen inspelen op de behoeften en wensen van onze inwoners. De toenemende verwachtingen van hogere overheden vragen ons om efficiënt en vakkundig het beleid vorm te geven. Daarom streven wij ernaar om onze gemeentelijke processen te professionaliseren, zodat beslissingen snel en duidelijk genomen kunnen worden. Wij geloven dat open communicatie de sleutel is tot vertrouwen en samenwerking met de inwoners van Anzegem. Onze ambitie is om de samenwerking tussen de verschillende gemeentelijke diensten te optimaliseren en te centraliseren. Door een nauwere samenwerking en betere coördinatie tussen de diensten kunnen we onze middelen efficiënter inzetten. Een goed georganiseerde interne structuur stelt ons in staat om onze dienstverlening naar een hoger niveau te tillen en de tevredenheid van onze burgers te verhogen.

Het is van cruciaal belang dat we onze gemeente wapenen voor een toekomst waarin meer professionalisering wordt gevraagd. Centralisatie is daarbij geen doel op zich, maar een middel om de kwaliteit van onze dienstverlening te verbeteren. Wij geloven dat een goed georganiseerde en toekomstgerichte aanpak noodzakelijk is om onze gemeente sterk en veerkrachtig te maken voor de uitdagingen die voor ons liggen.

We streven ernaar onze vakkundige en goed opgeleide mensen, in diverse diensten, te blijven ondersteunen, zodat zij hun talenten maximaal kunnen benutten.

Digitale Inclusie

In een digitale wereld willen we onze inwoners meekrijgen in de digitale transitie. Niemand mag achterblijven, daarom streven we naar inclusie en willen onze burgers begeleiden in de digitale wereld. Dit doen wij door het aanbieden van laagdrempelige cursussen, en bieden we ondersteuning waar nodig. Daarnaast zorgen we voor toegankelijke en gebruiksvriendelijke digitale gemeentelijke diensten, zodat iedereen, ongeacht hun digitale kennis, gemakkelijk toegang heeft tot onze diensten en informatie. Wie niet kan digitaliseren mogen we niet achterlaten, daarom willen we steeds een alternatief blijven bieden.

Ook voor zij die helemaal mee zijn in de digitale wereld, willen we meegaan met de tijd. Burgers kunnen reeds veel zaken online regelen: het volledige thuisloket (bv afspraken maken, opvragen van attesten en uittreksels, evenementen aanvragen, zaalverhuur, enz) en de Bring Me Box waarmee men buiten de uren van het gemeentehuis zaken kan ophalen.

Gemeentelijk Patrimonium 

Onze gemeente staat voor grote uitdagingen als het gaat om het opknappen van het gemeentelijk patrimonium. De kosten hiervoor zijn onnoemelijk hoog, maar we zetten ons in om dit stap voor stap aan te pakken, in het tempo dat past bij Anzegem.

Nieuw Gemeentepunt

De ontwikkeling van het nieuwe Gemeente Punt gebeurt in verschillende fases, waarbij we zorgvuldig het tempo van Anzegem volgen. Het is belangrijk om het beeld tegen te spreken dat al het geld van Anzegem naar het Gemeentepunt gaat. Anzegem biedt een extreem uitgebreide dienstverlening die veel meer omvat dan wat andere gemeenten bieden. We blijven investeren in een breed scala aan diensten voor onze inwoners, en de verdere werkzaamheden aan het NGP zijn gepland voor de volgende legislaturen.

De voorbije legislatuur hebben we eveneens werk gemaakt van verdere verduurzaming van het gemeentelijk patrimonium. In diverse gebouwen werd al een energiescan uitgevoerd, in andere gebouwen zal dit binnenkort gebeuren. Op deze manier wordt de gemeente geadviseerd met welke ingrepen (klein en groot) een energiebesparing kan worden gerealiseerd. Dit niet alleen om kosten te besparen maar ook om het comfort van de gebruikers te vergroten.

In samenwerking met de Vlaamse overheid wordt tot slot werk gemaakt van de uitrol van een meer uitgebreid netwerk van laadpalen. Ook aan het NGP zal hiervan in de toekomst verder werk worden gemaakt.

Behoud van Dorpskernen

We zijn vastbesloten om de levendigheid van onze dorpskernen te behouden. We trekken niet alles weg uit de dorpskernen en willen specifiek behouden:

  • Gemeenschapscentra voor lokale evenementen en bijeenkomsten

  • Sport- en recreatiefaciliteiten voor jong en oud

  • Culturele en educatieve programma's en locaties